info@mirbau.hu | +36 70 7719 489

Egyedi Gardrób készítés

Egy otthon esetén komfortérzetünket nagyban növelheti, ha használati tárgyainknak jut elegendő tárolóterület. Az egyszerű beépített szekrényeket egyre több helyen váltják fel a gardróbszekrények, hiszen megfelelő kialakítása mellett egy gardrób tárolókapacitása, a hely adottságaihoz mérten, maximálisan kihasználható. De mik is egy megfelelően kialakított gardrób ismérvei?

Egy praktikus kialakítású gardrób nem csak a napi szinten használt tárgyak és ruhák tárolására alkalmas, hiszen fontos, hogy azon szezonális ruhadarabok és alkalmanként használt tárgyak is elférjenek benne, melyeket csak ritkábban fogunk elővenni. A gardrób kialakításának ráadásul olyannak kell lennie, hogy az könnyen áttekinthető legyen, és ne kelljen hosszú perceket azzal tölteni, hogy előbányásszunk mondjuk egy bőröndöt, ha éppen nyaralni készülünk. Fontos kérdés lehet az is, hogy hova kerüljön a gardrób a lakáson belül?

A gardrób lakáson belüli elhelyezését, az otthon paraméterei mellett, elsősorban az határozza meg, hogy ki is fogják azt használni. Ha a gardrób privát használatra készül, akkor egyértelmű, hogy a hálószoba a legmegfelelőbb hely. Azonban, ha egy olyan gardrób kialakításán gondolkodunk, amit az egész család használna, akkor annak legjobb helye a nappali környéke, vagy valamely közlekedő, folyosó lehet.

Persze ma már léteznek előgyártott gardrób modellek is, da ha olyan szekrénnyel szeretnénk gazdagítani otthonunkat, mely nem csak stílusával illeszkedik az lakás miliőjéhez, hanem saját igényeinket is maximálisan kielégíti, akkor csak egy egyedi gardrób jöhet szóba.

Egy egyedi gardrób kialakítása

Egy gardrób esetén az egyik legfontosabb tényező, annak belső elrendezése. Egy egyedi gardrób lehet szimpla egysoros, vagy kétsoros elrendezésű, esetleg U, illetve L alakú. A legoptimálisabb térkihasználás érdekében fontos, hogy a gardrób a padlótól a plafonig betöltse a teljes teret. Ez nagyobb belmagasság esetén sem jelenti azt, hogy a felső polcokon, rekeszekben tárolt tárgyak, vagy ruhák nehezen elérhetővé válnának, hiszen egy kisebb méretű, fellépő létra használatával nem lesz a gardróbnak olyan zuga, melyet ne érnénk el kényelmesen. Egy egyedi gardrób esetén valóban maximálisan alkalmazkodhatunk igényeinkhez és a belső elemeket saját "tárolási szokásainkhoz" igazodva válogathatjuk össze. Fiókok, polcok, vállfaakasztó rudak, cipőtartó rekeszek. A kérdés csupán, hogy minek a tárolására is szolgál majd elsősorban a gardrób.

Egy nagyobb méretű, egyedi gardrób esetén előfordul, hogy azt nem csak tárolásra fogjuk használni, hanem esetleg öltözködni is ott fogunk, így a gardrób elengedhetetlen része kell hogy legyen a tükör. Azt hogy a tükör hova kerül, sok esetben a gardrób belső elrendezése határozza meg. A legpraktikusabb megoldások közé tartozik, ha a tükör a gardrób ajtaján kap helyet. Egy tolóajtós gardrób esetén, ha ez az ajtó külső oldalára kerül, akkor azzal még az adott helyiség optikai térérzékelését és növelhetjük. Persze a gardróbszekrénynek ugyanilyen hasznos eleme lehet akár egy kisebb puff is, amire leülhetünk, főleg, ha a gardrób cipők tárolására is szolgál majd.

A gardrób világítása és a szellőzés

Egy kisebb, egysoros gardrób esetén nem feltétlenül szükséges belső világítótestek elhelyezése, hiszen akár a szoba világítása is elegendő fényt biztosíthat számára. Azonban, ha egyedi gardróbunk nagyobb méretű, tehát mondjuk egy kétsoros, esetleg, L, vagy U alakú elrendezésű, akkor a belső világítás már elengedhetetlen. Az alap, hogy a gardrób rendelkezzen egy központi világítótesttel, de az egyes bútorelemeknél a helyi megvilágítás is nagyon praktikus lehet. Egy vállfaakasztó rúdba diszkréten elhelyezett, LED-es világítósor, vagy egy-két Spot lámpa már garantáltan kellő fényt biztosít majd a gardrób minden egyes zugában. Egy nagyobb méretű, egyedi gardrób esetén a megfelelő szellőzés biztosítása sem mellékes szempont, amit azonban akár apró, nem túl feltűnő helyre beépített rácsokkal is megoldhatunk.

Gardrób képek

  • gardrob01
  • gardrob02
  • gardrob03
  • gardrob04
  • gardrob05
  • gardrob06
  • gardrob07
  • gardrob08
  • gardrob09
  • gardrob10

Még több gardrób kép referenciáink között!
Ha nem egyedi, hanem elemes gardróbra lenne szüksége, akkor látogasson el Gardrób Partnerünk weboldalára.